Cryptomunten zijn ‘hot’ op dit moment. Veel mensen besluiten tegenwoordig in te stappen en te gaan handelen in digitaal geld. Nieuwe munten schieten dan ook als paddenstoelen uit de grond. Bitcoin – de bekendste cryptomunt – verliest daarbij momenteel fans. Veel mensen stappen over naar, of stappen in, nieuwe cryptomunten, zoals Bitcoin Cash, Ethereum, Verge, Zcash of Monero.

De drie laatstgenoemde winnen met name aan populariteit omdat het zogenaamde ‘privacy coins’ zijn. Dit houdt in dat deze ontworpen zijn om ‘tracking’ te voorkomen, althans om anoniemer te kunnen handelen. Feit is namelijk dat autoriteiten wereldwijd steeds vaker gebruik maken van software om mensen te monitoren die de Bitcoin gebruiken. Dit is in zoverre een nadelige bijwerking van de blockchain-technologie. De technologie die Monero gebruikt, codeert het IP-adres van de ontvanger op de blockchain en genereert valse IP-adressen om de echte afzender te verhullen. De technologie maakt ook het bedrag van de transactie onzichtbaar. De technologie die Verge gebruikt is min of meer gelijk. Feitelijk dus een vorm van ‘privacy by design’. De ontwikkelaars achter Monero en Verge geven ook aan simpelweg een munt te hebben gecreëerd die de privacy van haar eigenaren beschermt.

Monitoring is bij de Monero en Verge (nog) niet mogelijk, bij Zcash is monitoring ondertussen slechts tot op zekere hoogte mogelijk gebleken. Deze munten worden dan ook steeds populairder voor mensen die hun vermogen willen onderbrengen en investeren daar waar de autoriteiten en derden er geen zicht op hebben. Dat is ook waarom met name hackers interesse krijgen in cryptomunten als Monero, Verge en Zcash. Met deze coins kunnen zij immers anoniem(er) blijven opereren. Het is ook de reden dat bij ransomware-aanvallen steeds vaker betaling in Monero of Verge wordt verlangd om de gijzeling te kunnen afkopen.

Op 18 december 2017 vielen hackers nog 190.000 WordPress-websites per uur aan om hen te bewegen Monero aan te maken en deze aan hen te betalen als losgeld. De groeiende vraag naar de Monero heeft ertoe geleid dat de waarde van de Monero in de laatste twee maanden van 2017 verviervoudigd is. De waarde van de Verge verdertigvoudigde zelfs in dezelfde periode. Ter vergelijk: de waarde van de Bitcoin verdubbelde in dezelfde periode ‘slechts’.

Op 1 januari 2018 maakte een website een lijst openbaar van beweerdelijke IP-adressen betrokken bij honderden Verge-transacties, daarmee de anonimiteit van Verge sterk ter discussie stellend. De koers van Verge kelderde vervolgens en verloor binnen twaalf uur bijna een derde van haar waarde. De beweringen van de website worden ondertussen afgedaan als nepnieuws. De waarde van de Verge klimt ondertussen weer naar het niveau van 1 januari 2018. De waarde van de Monero onderging deze koersval niet op 1 januari 2018, maar groeide juist sterk door. Kortom: wat privacy doet met de waarde van cryptomunten.